Еве неколку идеи кои можете да ги направите и дома.

Креативни Идеи

Како да направите природен пестицид?

Пестицидите можат да бидат природни или синтетски средства. Нивната селективна токсичност е дискутабилна, бидејќи механизмите на делување на повеќето токсини се слични за различни организми.

Компостирање

Голем дел од органскиот отпад кој секојдневно го создаваме (лушпи од зеленчук и овошје, трева, лисја, талог од кафе и чај) може да биде искористен во создавање на компост. По компостирањето ќе добиете природен хумус кој може да го користите за садење на најразлични растенија.

Подготви зачинска домашна градина

Доколку сакате омилените јадења да ги направите уште повкусни засадате зачини во саксија.

Како до еколошки чист зеленчук?

Додека пoминувате повеќе време дома, засадете еколошки здрав и чист зеленчук за вас и вашето семејство. Ние имаме идеја како вашата градина или тераса да ја направите мини зеленчукова градина.

Засади овошје во саксија

Додека уживаме дома со најблиските може да посадиме и овошје кое дозволува садење во саксија. Следете нѐ за повеќе детали како да посадите лимон, малина и јаготки во саксија.

Научи повеќе за растението Бозел

Бозелот (Sambucus nigra) е мало дрво, високо до пeт метри со млечно бели цветови кои што имаат пријатен мирис и се здружени во соцветија. Цвета од мај до јули, затоа токму сега е вистински момент да го набереме.

Научи повеќе за ајдучката трева

Латинскиот назив на оваа билка значи Ахилова трева со илјада листови и доаѓа од преданијата дека митскиот јунак Ахил со оваа билка ги лечел раните. Таа во старите книги за лековити растенија е запишана како „лек против сите болести”.

Научи повеќе за растението маточина

Чајот од маточина има исклучително пријатен мирис на лимон. Листот од маточина или пчелинок, како што уште ја нарекуваат, има седативно, противвоспалително и антивирусно дејство.

Научи повеќе за растението шипка

Шипката е повеќегодишна листопадна грмушка, која може да достигне висина од 1 до 5 метри. Младите гранки се покриени со боцки, како и кај другите рози. Цветот е бел или розев, кој дава мали црвени овални плодови по кои шипката е најмногу позната.

Научи повеќе за печурките

Шипката е повеќегодишна листопадна грмушка, која може да достигне висина од 1 до 5 метри. Младите гранки се покриени со боцки, како и кај другите рози. Цветот е бел или розев, кој дава мали црвени овални плодови по кои шипката е најмногу позната.