Пробајте го ова!

Научи повеќе за растението Бозел

Бозелот (Sambucus nigra) е мало дрво, високо до пeт метри со млечно бели цветови кои што имаат пријатен мирис и се здружени во соцветија. Цвета од мај до јули, затоа токму сега е вистински момент да го набереме.

Бозелот е силен имоностимулатор, изобилува со витамин Ц, флавоиди и растителни белковини кои се ефикасни во спречувањето на настинката и грипот. Чајот од бозел го препорачуваат и за лекување на заболувања на дишните органи, а предизвикува и зголемено потење што доведува до ослободување на токсини и се намалува зголемената телесна температура. Овие ефекти се особено важни при лекување на грип, настинка и воспаление на дишните органи.

Исушените цветови имаат голема склоност да апсорбираат влага, затоа се чуваат во тегла на темно и суво место. Дали вие веќе си набравте бозел? Ако да, испратете ни фотографии во коментари

Сок од бозел

Дали би сакале во домашни услови да подготвите сок од бозел? 🙂 Рецептот е едноставен, а вкусот прекрасен.

Следете го упатството:

Ставете 40 измиени цветови бозел во 4л.вода да отстојат 24ч.

Потоа додадете 3кг.шеќер и 5 кесички лимонтус или 6 сечени лимони.

За крај сокот исцедете го и префрлете го во шишиња.

На здравје!

Голема благодарност до Евгенија Мун за споделениот рецепт

чај од бозел

Чај од бозел

Дали досега сте пробале чај од бозел?

Се подготвува слично како и повеќето чаеви:

Еден исушен цвет се попарува со 250 мл жешка вода по што садот останува покриен околу 20 минути. Се процедува и се пие пред јадење по половина чашка. Најдобро би било да се заслади со мед.

сок од бозел