Светски ден на пчелата – 20 мај

Svetski den na pcelata

Во Едукативниот центар за зачувување на природата на 20 мај се одбележа Светскиот ден на пчелата.  На овој ден се потврдуваат заложбите за заштита на пчелите и развој на пчеларството, но и подигање на јавната свест за улогата на пчелите и другите опрашувачи , загрозеноста на нивниот опстанок и нивниот придонес за одржлив развој.

Настанот беше одбележан со поддршка на амбасадата на Република Словенија и Програмата за зачувување на природата (ПЗП), со повеќе активности како садење на медоносни растенија, работилница за подготовка на здрава храна за деца,  презентација на мед и медни производи од здружението Меден Исток, како и доделување на награди за најдобрите ликовни и литературни творби од Брегалничкиот регион на тема “Пчелата живот значи”.

Погледнете дел од атмосферата.

Svetski den na pcelata